Boek Stedelijke Acupunctuur
Bekijk hier de beplantingslijst van Goej Aord:
Marike van de Lindeloof over Goej Aord
Hallo Marieke,
Wat leuk dat je aan me dacht! Want ik heb er wel degelijk iets over te zeggen.
Ik woonde ongeveer zo’n 6 jaar in het hofje van de Lange Nieuwstraat in het centrumgebied van Tilburg toen het kunstwerk Goej Aord werd aangelegd. Het verhuizen naar zo’n grote stad was voor mij een behoorlijk grote stap. Ik kom uit een heel klein dorpje in Noord-Oost Brabant waar iedereen elkaar kent. En als boerendochter kende ik alleen weidse uitzichten en een grote, groene tuin. Mijn moeder heeft zeker tien jaar lang gevraagd wanneer ik weer terug hun kant op ging. Zoals mijn hele familie en vriendengroep ook allemaal in of rondom het dorpje zijn blijven wonen. En dat valt niet altijd mee. Efkes aanwaaien zit er namelijk niet meer in.
Het maakproces van het kunstwerk heb ik van dichtbij meegemaakt, want ik fietste of wandelde er elke dag minstens 2x voorbij. Eerst met 1 en later met twee zoontjes. De woorden Goej Aord werden al snel zichtbaar in prachtig, modern staal. Alleen dat al vond ik zo herkenbaar en aansprekend! Een oeroud, Brabants-dialectische uitdrukking bestaande uit maar twee woorden die élke Brabander meteen snapt, in zo’n modern jasje. Prachtig, gemoedelijk en treffend!
Een van de leuke dingen van het kunstwerk is dan ook dat je de woorden telkens leest wanneer je er voorbij fietst. Het zette me aan het denken. Goej Aord, heb ik dat hier wel? Zeker toen de kinderen nog klein was, miste ik mijn ouders en zussen om me heen. Gelukkig kon ik deze vraag voor het overgrote deel beamen. Ik had hier mijn man en mijn zoontjes en genoeg nieuwe vrienden. In het hofje kende ik ook bijna iedereen. De stad Tilburg was in die jaren volop aan het investeren in leuke hoekjes, nieuwe horeca, woonprojecten en natuurlijk de Spoorzone. Ik merkte dat ik heel blij werd van de aanpakkersmentaliteit, de evenementen en de steeds mooier wordende omgeving. Het kunstwerk is zowel een aanmoediging als een bevestiging voor mij geweest dat ik hier in dit andere deel van Brabant ook kan aarden. Een van de belangrijkste lessen uit mijn leven.
Het duurde even voordat er beplanting in kwam, of althans voordat die goed aangroeide. Het hoekje waar het kunstwerk op stond was namelijk niet een van de mooiste, zonnige hoekjes. Het zag er altijd uit als een vergeten bouwkavel waar niets mee werd gedaan. Maar toen het kunstwerk begon te groeien, werd ik helemaal betoverd. Er was altijd iets te zien, er stond elk seizoen wel iets open, de kleuren waren in harmonie met elkaar met paars, wit, blauw, lila, roze en veel groen. Toen ging mijn boerenhartje weer kloppen, welke planten zijn dit? Wat gaaf dat er altijd iets in bloei staat ondanks de schaduwrijke en industriële plek. Ik heb uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en kunstenares Marieke Vromans benaderd met de vraag welke beplanting ze had gebruikt. En daar ook antwoord op gekregen. Ik gebruik nu meer dan de helft van deze plantjes in onze tuin in Berkel-Enschot waar we nu wonen. We zijn dus inderdaad verhuisd naar een huis met een grotere tuin. Ik geniet nu van het wonen in een groot dorp met de voordelen van de stad waar je zó bent. Mij krijg je voorlopig niet meer weg!
Bij deze wil ik Marieke Vromans dan ook hartelijk bedanken voor dit prachtige kunstwerk! Het heeft achteraf bezien veel meer voor me betekend dan wat ik me in die soms lastige periode realiseerde. Ik hoop dat je nog veel meer prachtige natuur-kunst mag realiseren. De wereld wordt er gewoon mooier van!
PS: ik hoop van harte dat Goej Aord een nieuwe bestemming krijgt. Wellicht dat er in Berkel-Enschot nog een plekje is
PS: ik ben geen schrijver dus ik heb er geen problemen mee wanneer deze tekst wordt aangepast of geredigeerd zodat het in je boek past.
Heel veel succes met je boek en bedankt!
Met vriendelijke groet,
Marike van de Lindeloof
Eerste contact mei 2015, geschreven mei 2023