Drie nieuwe Natuurvrijplaatsen Utrecht

Het Kunstwerk Natuurvrijplaats bestaat uit een geel stalen draadmodel in de vorm van een huisje en heeft een vloerformaat van 60×60 cm waardoor deze precies past op de plek van 4 stoeptegels. Dus tegels er uit en natuurvrijplaats er in! Zo ontstaan er groene oases in onze stenige steden.

Met Natuurvrijplaatsen geven we natuur symbolisch een eigen huis. Sinds mei 2023 gaat de natuur in Utrecht haar eigen gang want in mei plaatsten we 3 nieuwe natuurvrijplaatsen op 3 locaties van Utrecht Natuurlijk: stadsboerderijen Eilandsteede in Park Transwijk, Griftsteede in het Griftpark en Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Spannend, hoe de natuur het er vanaf brengt als binnenhuisarchitect! Hoe ontwikkelen deze postzegels stadsnatuur zich?

Genomineerd voor de GDO Innovatieprijs 2023!

De missie van Vereniging GDO is om natuur en duurzaamheid dicht bij de mensen brengen. Er worden veel mooie producten, projecten en werkwijzen ontwikkeld. Om dit voor het voetlicht te brengen reiken ze jaarlijks de GDO Innovatieprijs uit. En Utrecht Natuurlijk is de eerste genomineerde voor de GDO Innovatieprijs 2023!
Het project Natuurvrijplaats gaat over het zichtbaar maken van het fenomeen ‘rechten voor de natuur’. Op drie locaties heeft Utrecht Natuurlijk kunstwerken geplaatst waarmee ze hiervoor aandacht vraagt. Meer lezen? Dat kan hier!

Op donderdag 16 november kregen alle 8 genomineerden de kans om te pitchen en werd de winnaar bekendgemaakt.  

Helaas hebben we niet gewonnen, maar kregen wel prachtig jurycommentaar:

‘Een verrassende samenwerking tussen een kunstenaar, studenten en het NDE-centrum. En een hele bijzondere, vernieuwende manier om aandacht te vragen voor de natuur en de rechten voor de natuur. Zeer actueel. De keuze voor het gele huisje, een echt beeldmerk maakt het thema heel zichtbaar: de natuur verdient ook een huis. Ook mooi dat de biodiversiteit gemonitord wordt. Het project kan reizen en is dus landelijk navolgbaar en geschikt voor andere centra.’