Natuurvrijplaats

Studio Marieke Vromans
1_natuurvrijplaats
2_detail-bij
3_info-bordje_detail
4_bij-atelier
5_plaatsen-in-belfeld
6_poedercoater
7_natuurvrijplaatsen-in-atelier
8_maakproces
9_prototype_meisjes
natuurvrijplaats
previous arrow
next arrow
1_natuurvrijplaats
2_detail-bij
3_info-bordje_detail
4_bij-atelier
5_plaatsen-in-belfeld
6_poedercoater
7_natuurvrijplaatsen-in-atelier
8_maakproces
9_prototype_meisjes
natuurvrijplaats
previous arrow
next arrow
Afmeting: 70 x 70 x 75 cm, vloeroppervlak 60 x 60 cm
Massief staal, poedercoat, perspex
Eerste exemplaren
Montfortstraat, Belfeld
Gemeente Venlo

Kunst claimt ruimte voor natuur. Natuurvrijplaatsen zijn plekken in het openbaar groen of in tuinen, die de met rust gelaten worden. Hier wordt niet gemaaid, gezaaid of geschoffeld en mag de natuur haar vrije gang gaan. Zo dragen we bij aan de vergroting van de biodiversiteit en leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten. Dit kunstwerk is een statement voor wie duidelijk wil maken dat de natuur waardevol is.

Om de plekken goed te markeren en herkenbaar te maken voor iedereen heeft Marieke Vromans met haar studio voor stedelijke acupunctuur -in opdracht van de gemeente Venlo- een kunstvorm ontworpen. Het functioneert als een stolp in een museum; het communiceert dat er iets waardevols beschermd wordt en het laat je met andere ogen kijken naar die brandnetel of paardenbloem die er groeit. Het is knalgeel dat een frivool en zonnig beeld in de straat oplevert én geel is de kleur die bijen aantrekt. Een sierraad voor elke tuin en straat! Elke Natuurvrijplaats is uniek en wordt uitgevoerd in eigen atelier, genummerd en voorzien van een informatiebordje.

Door meer groen in de straat en een andere manier om regenwater af te voeren maken we de straat bestendiger tegen de steeds hevigere regenbuien en extreme warmte. Eén betontegel minder kan al voor betere afwatering zorgen. Kunstwerk Natuurvrijplaats heeft een vloer formaat van 60×60 cm en daardoor past deze precies op de plek van 4 stoeptegels. Dus tegels er uit en natuurvrijplaats er in! Zo ontstaan er groene oases in onze stenige steden.

Het kunstwerk heeft een formaat van 4 stoeptegels een hoogte van 75 cm. Handgemaakt van massief staal en daardoor hufterproof. De afwerking van poedercoat zorgt voor een lange en onderhoudsvrije levensduur. Aanpassingen in formaat of voor een specifieke locatie is mogelijk.

Ontwikkeld voor de eerste groene straat van Venlo.
Partners: Bewoners Montforstraat, gemeente Venlo, Morgen in Venlo, Kragten, Vissers Ploegmakers en House of Thol.

extra info

Kijk hier wat de Limburger over de natuurvrijplaats schreef op 31-05-2022

Nieuwsgierig? Neem contact met me op.

Ik vertel je graag alles over dit project