Plaatsing Natuurvrijplaatsen Belfeld

1_plaatsing
2_plaatsing
3_plaatsing
4_plaatsing
previous arrow
next arrow
1_plaatsing
2_plaatsing
3_plaatsing
4_plaatsing
previous arrow
next arrow
Afmeting: 70 x 70 x 75 cm, vloeroppervlak 60 x 60 cm
Massief staal, poedercoat, perspex
Eerste exemplaren
Montfortstraat, Belfeld
Gemeente Venlo

Het was een prachtige dag voor het plaatsen van vier natuurvrijplaatsen in de Montfortraat in #Belfeld gemeente #Venlo.
Met hulp van van Vissers Ploegmakers B.V. was de klus zo geklaard!

Isabelle de Warrimont en Bas van den Akker van de gemeente #Venlo vroegen studio Marieke Vromans om een kunstvorm als statement te ontwikkelen voor de eerste #groenestraat van Venlo waarmee #burgers betrokken worden bij het #klimaatadaptief maken van hun tuin en straat en de #biodiversiteit geholpen wordt. Vanuit deze vraag en door contact met bewoners en gemeente ontstond de natuurvrijplaats.
 
Natuurvrijplaatsen zijn plekken in het openbaar groen of in tuinen, die met rust gelaten worden. De natuur mag hier volledig haar eigen gang gaan. Er wordt hier niet gewied, niet geschoffeld en niet gemaaid. Ons doel is om te laten zien dat niets doen heel waardevol kan zijn!
 
Om de plekken goed te markeren en herkenbaar te maken voor iedereen hebben wij deze mooie gele kunstvorm ontwikkeld en uitgevoerd in eigen atelier. Knalgeel want geel is de lievelingskleur van bijen en andere insecten. Daarnaast creëert het een frivool en zonnig beeld in de straat. De vorm lijkt op een plantenkas en werkt als een stolp in een museum; het communiceert dat er iets waardevols beschermd wordt en laat je met andere ogen kijken naar die brandnetel of bloem die er groeit.
 
#Kunst claimt hier ruimte voor #groen en zo dragen we bij aan de vergroting van leefgebied voor #vlinders#bijen en andere #insecten. En, want dat vinden we ook belangrijk, de inwoners worden uitgedaagd om op een andere manier naar hun omgeving te kijken en uitgenodigd om in eigen tuin ook een natuurvrijplaats te creëren. Want als iedereen in (een stukje van) zijn eigen tuin niets doet dan doen we alles bij elkaar heel veel. Zo simpel is het!

De natuurvrijplaats heeft het formaat van 4 stoeptegels; dus tegels eruit, natuurvrijplaats er in. #maakgrijsgroener #tegelswippen

We zoeken nog meer plekken waar we met de natuurvrijplaatsen kunnen experimenteren. Heb of ken jij een organisatie die daar interesse in zou hebben? We komen graag even praten.

#omgevingswet #morgeninvenlo #stedelijkeacupunctuur #klimaatadaptatie #sameneengroenestraat #dewildetuin

extra info

Kijk hier wat de Limburger over de natuurvrijplaats schreef op 31-05-2022

Nieuwsgierig? Neem contact met me op.

Ik vertel je graag alles over dit project