Voetstukken

Van 13 t/m 22 oktober 2023 nam het aantal open monden, gesperde ogen en samengeknepen billen in hartje Tilburg drastisch toe. Het grootste circusfestival van Nederland was namelijk neergestreken in het Spoorpark voor tien dagen eigentijds circus van topkwaliteit.

Voor dit festival maakte ik een serie interventies geïnspireerd op de traditionele ‘olifanten ton’ met de titel Voetstukken.

De voetstukken zien eruit alsof ze al jaren met het circus meereizen. Deze bijzondere installatie brengt niet alleen mensen bij elkaar maar legt ook een connectie tussen Circolo’s festivalhart in het Spoorpark en de verschillende satellietlocaties in de stad.

We wilden het gevoel van circus 10 dagen lang in het straatbeeld verankeren: de stad als festivalterrein. Het traditionele circus symboliseren we door middel van voetstukken die we door de stad plaatsten.

De kleurrijke houten podia zijn een open uitnodiging aan iedereen om zichzelf op een voetstuk te hijsen. En met deze veelzijdige voetstukken hebben we de stad in beweging gezet en hebben we mensen de kans geven om verwonderd te raken, te spelen en zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen. De Voetstukken zijn de basis, letterlijk!

Kijk nu toch hoe mooi ze gebruikt werden. Een aantal jonge artiesten ging op pad in het centrum met een bak vol creativiteit.

Dankjewel voor de mooie foto’s Jostijn Ligtvoet Fotografie & Jona Harnischmacher

Had jij ze gespot?