Natuurvrijplaats

Kunst claimt ruimte en vraagt aandacht voor natuur!
Natuurvrijplaatsen zijn plekken die met rust gelaten worden. De natuur mag hier volledig haar eigen gang gaan. Er wordt hier niet gewied, niet gezaaid en niet gemaaid. Zo dragen we bij aan het vergroten van de biodiversiteit en leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten. Niets doen is dus heel waardevol! 

Statement
Om de plekken goed te markeren en herkenbaar te maken voor iedereen heeft kunstenaar Marieke Vromans met haar studio voor stedelijke acupunctuur een kunstvorm ontworpen. Knalgeel, handgemaakt van massief staal en met een oppervlak van vier stoeptegels, maakt dit kunstwerk een statement voor wie duidelijk wil maken dat natuur waardevol is. 

Knalgeel
De natuurvrijplaats functioneert als een stolp in een museum; het communiceert dat er iets waardevols beschermd wordt en laat je met andere ogen kijken naar de brandnetel of bloem die er groeit. Het is knalgeel omdat geel is de kleur die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. 

Groene oases
Kunstwerk natuurvrijplaats is uitnodigend, communicatief én educatief. Speciaal ontwikkeld voor toepassing in de openbare ruimte, op schoolpleinen en tuinen. Samen creëren ze groene oases in onze stenige leefomgeving.   

1_natuurvrijplaats
2_detail-bij
3_info-bordje_detail
9_prototype_meisjes
previous arrow
next arrow
1_natuurvrijplaats
2_detail-bij
3_info-bordje_detail
9_prototype_meisjes
previous arrow
next arrow

Praktische informatie:

Kunstwerk Natuurvrijplaats is handgemaakt van massief staal en wordt uitgevoerd in eigen atelier. Elk exemplaar is uniek, genummerd en voorzien van een geïntegreerd informatiebordje.

  • Het heeft een vloerformaat 60 x 60 cm (4 stoeptegels), een hoogte van 75 cm. 
  • De afwerking van poedercoat zorgt voor een lange en onderhoudsvrije levensduur.
  • Bij toepassing in de openbare ruimte wordt een fundering met een diepte van 45 cm meegeleverd.
  • Aanpassingen in formaat of voor een specifieke locatie is mogelijk.
  • De kosten voor kunstwerk Natuurvrijplaats bedragen vanaf €4.930,00 per stuk. 
  • Hierbij zijn plaatsing en transportkosten niet inbegrepen. 
  • Prijs vanaf 3 stuks op aanvraag.

Heb je of ken jij een organisatie of gemeente die interesse heeft in kunstwerk Natuurvrijplaats?
Neem contact met ons op via mariekevromans@gmail.com.

Wat vooraf ging…
Kunstwerk Natuurvrijplaats begon met de vraag van ambtenaren van de gemeente Venlo in 2020. Zij vroegen Marieke Vromans om een kunstvorm als statement te ontwikkelen voor de eerste groene straat van Venlo waar burgers betrokken worden bij het klimaat adaptief maken van hun straat als pilot project voor de omgevingswet. 

Vanuit deze vraag en door contact met bewoners en gemeente ontstond kunstwerk Natuurvrijplaats. De bewoners worden uitgedaagd om op een andere manier naar hun omgeving te kijken en uitgenodigd om in eigen tuin ook een natuurvrijplaats te creëren. Want als iedereen in (een stukje van) zijn eigen tuin, niets doet dan doen we alles bij elkaar heel veel. Zo simpel is het!

Dus tegels eruit, natuurvrijplaats erin!

#maakgrijsgroener #tegelswippen #sameneengroenestraat #dewildetuin

Marieke Vromans en haar studio voor stedelijke acupunctuur
Het doel van Marieke Vromans is het brengen van speelsheid, schoonheid en meer diversiteit in de stedelijke omgeving en zo bijdragen aan de leefbaarheid in de stad. Marieke werkt vanuit de overtuiging dat de omgeving waarin je leeft grote invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. “Eerst vormen wij onze steden en vervolgens vormen onze steden ons”. Marieke wil de stad weer leven inblazen door middel van het realiseren van kunst IN de samenleving. Niet op een sokkel maar geïntegreerd op een plek, in relatie met de omgeving. Hierdoor kunnen mensen zich verhouden tot de plek en er een band mee opbouwen, waardoor het een plek van betekenis wordt. Ik geloof dat kleine impulsen een groot verschil kunnen maken, daarom noem ik mijn interventies stedelijke acupunctuur. 

Marieke Vromans is ervan overtuigd dat we er allemaal beter van worden als de parken, pleinen, straten en gebouwen in onze steden vriendelijke, prettige ruimten zijn waar je je thuis en veilig voelt. Waar je als vanzelf onderdeel voelt van een groter geheel. Op straat, daar waar we samenleven, daar zit zo veel schoonheid en diversiteit. Daar ontstaat de levendige, bruisende samenleving waar iedereen erbij hoort en ook zijn steentje bijdraagt. Haar werk maakt iets los bij de voorbijganger, verwondering, verbazing of een glimlach. En soms alle drie tegelijk. Opgeleid als landschapsontwerper en beeldend kunstenaar verbindt Marieke Vromans kunst met ontwerp van de openbare ruimte.

www.mariekevromans.nl