Rotterdam zonder dijken: Rotterdam in 2060

Rotterdam in 2060: Netwerkstad in een getijdendelta
De gevolgen van klimaatverandering zijn meer dan alleen zeespiegelstijging. Bodemdaling, te hoog en te laag grondwater, extreme neerslag, droogte, en hitte zijn effecten die nu al merkbaar zijn. Marieke Vromans en Floor van den Bergh pleiten tegen het voortdurend aanpassen daaraan. In 2020 planten zij daarom een zaadje om op een ander niveau naar onze stad te kijken, met deze stad voor 2060 als gevolg. 

Ontwerpend onderzoek – Visie Rotterdam in 2060
Rotterdam zonder dijken | Nieuw Rotterdams Peil pleit tegen het voortdurend aanpassen aan de effecten van klimaatverandering. “Niet meer vechten tegen maar verder te kijken door mee te bewegen” We moeten opnieuw leren leven mét het water. De angst voor het water moet plaatsmaken voor meer kennis over de toegevoegde waarde ervan. Misschien kunnen we dan met één ingreep alle klimaateffecten oplossen en de levenskwaliteit in de stad verbeteren.


maquette-kijken
maquette
maquette-kijken_Floor
intervieuw_Rotterdam_tv
meteopolis_keilepand
previous arrow
next arrow
maquette-kijken
maquette
maquette-kijken_Floor
intervieuw_Rotterdam_tv
meteopolis_keilepand
previous arrow
next arrow

Gemeente Rotterdam vroeg Studio Marieke Vromans in 2020 om een ontwerpend onderzoek uit te voeren en een visie te ontwikkelen voor de toekomst van de stad in 2060. Om extra expertise op gebied van klimaatsverandering in huis te halen vroeg ik Floor van den Bergh van Buro Bergh mijn team te versterken.

Studio Marieke Vromans & Buro Bergh
Wat als je verbeeldingskracht, anders kijken en vrij denken, koppelt aan kennis en ervaring rondom stedelijke inrichting en klimaatadaptatie? Dat is de vraag die centraal staat in de samenwerking tussen Marieke Vromans, beeldend kunstenaar, en Floor van den Bergh, adviseur klimaatadaptatie. 

IABR _ DOWN TO EARTH
Hoe ziet Rotterdam eruit in 2060? Hoe speelt de stad in op klimaatverandering? Dat zijn de vragen die centraal staan in de tentoonstelling Meteopolis, de inzending van Rotterdams WeerWoord, aan de IABR — Down to Earth Meteopolis is onderdeel van de 9e editie van de IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam). In de tijden van de pandemie programmeert IABR in plaats van één grote hoofdtentoonstelling een serie tentoonstellingen en activiteiten van september 2020 t/m juni 2021. Stap voor stap presenteert de IABR de resultaten van het eigen ontwerpend onderzoek en geselecteerde projecten onder de paraplu van DOWN TO EARTH.

We weten allemaal wat ons te wachten staat als het op klimaatverandering aankomt: het weer wordt steeds extremer en de zeespiegel stijgt, zijn enkele zekerheden die bekend zijn. Het zijn de onzekere factoren van de maatschappij die bepalen hoe onze leefwereld er in de toekomst uit zal zien.

De klimaattrends en de effecten ervan staan in Meteopolis – het Rotterdam van 2060 – niet ter discussie. Hoe we ernaar handelen, is waar het om gaat. Want is klimaatverandering een publiek, of een privaat probleem? Wie is eigenaar van de stad? Wie draagt de verantwoordelijkheden en de lasten? Houden we vast aan een vertrouwde manier van leven, of gooien we het roer radicaal om? 

schets_markthal_orangerie
schets2
schets
schets_principe_drijven2
schets_principe_drijven
schets_kubuswoningen-eiland
schets_dijk_laurenskerk
previous arrow
next arrow
schets_markthal_orangerie
schets2
schets
schets_principe_drijven2
schets_principe_drijven
schets_kubuswoningen-eiland
schets_dijk_laurenskerk
previous arrow
next arrow

Ga mee op reis naar het Rotterdam van 2060
Vier ontwerpbureaus kregen de opdracht hun droom voor de stad van 2060 vorm te geven, ieder met een andere combinatie van onzekere sociale en economische factoren als kader. Zo ontstond vier keer een andere stad, waarin anders gewoond, gewerkt, gereisd en samen-geleefd wordt. De gemene deler: iedere droom streeft naar een goed en waardevol leven voor de bewoners.
‘Nieuw Rotterdams Peil / Rotterdam zonder dijken’ is één van de vier scenario’s die door ontwerpers zijn ontwikkeld voor het Rotterdam van 2060. In de expositie en het ontwerpend onderzoek ‘Meteopolis’ worden vier dromen geschetst voor hoe Rotterdam in de toekomst eruit kan zien met het oog op klimaatverandering. Dit scenario is ontwikkeld en vormgegeven door Studio Marieke Vromans & Buro Bergh. Andere scenario’s zijn uitgewerkt door; Strootman Landschapsarchitecten i.s.m. De Zwarte Hond, Walden Studio en Verveeld & Verward.

1_Johan-van-Veen
2_Derek-Otten
2_een-ingreep
4_rotterdam-2060
7_twee-snelheden
5_voordelen
6_netwerkstad
8_woonknoop
9_op-u-komt-het-aan
previous arrow
next arrow
1_Johan-van-Veen
2_Derek-Otten
2_een-ingreep
4_rotterdam-2060
7_twee-snelheden
5_voordelen
6_netwerkstad
8_woonknoop
9_op-u-komt-het-aan
previous arrow
next arrow

   

extra info

Ontdek in de virtuele tour hoe een grote stad als Rotterdam kan omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

meer info:
https://rotterdamsweerwoord.nl/weerberichten/dromen-over-de-toekomst/

Nieuwsgierig? Neem contact met me op.
Ik vertel je graag alles over dit project