Plaatsing kunstwerk Helmond

marieke_vromans_gastheer_geukers_1_transport
marieke_vromans_gastheer_geukers_2_plaatsen
marieke_vromans_gastheer_geukers_3_beplanting
marieke_vromans_gastheer_geukers_4_resultaat
previous arrow
next arrow
marieke_vromans_gastheer_geukers_1_transport
marieke_vromans_gastheer_geukers_2_plaatsen
marieke_vromans_gastheer_geukers_3_beplanting
marieke_vromans_gastheer_geukers_4_resultaat
previous arrow
next arrow

De beste stuurlui staan aan wal

Ruim een jaar na het eerste telefoontje van gemeente Helmond is het zo ver; het kunstwerk is klaar voor plaatsing.
De laatste dagen stonden in het teken van afwerken en afscheid nemen. Het is elke keer weer een bijzonder proces om de creatie die je in je eigen handen geboren hebt zien worden los te laten…

Alles verliep gelukkig vlekkeloos. Er scheen een vriendelijk zonnetje. De kraanmachinist wist op 2 mm nauwkeurig, het beeld op de fundering te plaatsen. Altijd fijn als je vakmensen treft want tot op het laatste moment kunnen er dingen misgaan. Maar er ging niets mis.
Na plaatsing is er een speciale grond-mix voor siergrassen aangebracht. Onder toeziend oog van de vakmannen heb ik de verschillende planten op de juiste plaats gezet. Gebruikte soorten zijn: Carex morrowii aureovariegata, Molinia arundinacea ‘Transparent’, Stipa gigantea en Calamagrostis ‘Karl Foerster’.
De combinatie staal, beton en beplanting levert een fantastisch contrast van texturen op. Stoer, statisch staal in combinatie met groeiend, veranderlijk, transparant, wuivend siergras. Elk seizoen krijgt het beeld hierdoor een ander aanzicht. 

Met een voldaan gevoel keer ik huiswaarts, er zijn niet veel projecten die zo soepel verlopen zijn. Met dank aan o.a. Nicole Vereijken (ambtenaar cultuur), Marieke Martens (landschapsarchitect) en Jack Vogels (projectleider). Ik hoop dat er de komende weken wat regen zal vallen, met een beetje geluk is het graszaad dan ontkiemt en ziet het park frisgroen op de dag van de opening.

Marieke Vromans
27 mei 2020