Onthulling Kruikenzeiker verkeerslicht

Verkeerslicht als mini stripverhaal

Ondanks het slechte weer en de vele andere festiviteiten rond de 11e van de 11e was er een goede opkomst bij de onthulling van mijn nieuwste kunstproject ‘Nie zèèke mar kèèke’. De eerste oversteekplek voor echte kruikenzeikers! Het verkeerslicht is als een mini strip. In twee beelden vertelt het een stukje Tilburgse geschiedenis.
Kruikenzeiker is een geuzennaam voor de Tilburgers. Het komt uit ons textielverleden toen arbeiders hun urine in kruiken meenamen naar de fabriek waar dit gebruikt werd bij verschillende processen in de verwerking van de wol.
Inmiddels is de wandelende man met de kruik al ruim een eeuw uit het straatbeeld verdwenen maar komt nu op geheel eigen wijze terug. En wel in de vorm van een voetgangers verkeerslicht.

Door de kuikenzeiker op een functionele manier in het dagelijks leven te integreren worden bewoners en bezoekers van de stad nieuwsgierig gemaakt. Het geeft aanleiding om even stil te staan bij Tilburgs erfgoed. Het benadrukt het de eigenheid en eigenwijsheid van de stad en onderscheiden we ons van de landelijke eenvormigheid.

De media heeft veel geschreven over dit project, het stond zelfs op de voorpagina van de landelijke Metro en kreeg een eigen strip van Kees Kruik.
Bekijk verschillende artikelen hier: Brabants dagblad, Trouw, Metro, Stadsnieuws

Tilburg.com maakte een mooie foto impressie van de onthulling, bekijk ‘m hier

[Nie zèèke mar kèèke is Tilburgs voor ‘niet klagen maar kijken’]